Quantcast
Channel: Advocatenkantoor Elfri De Neve - Goede raad is goud waard - Advocatenkantoor Elfri De Neve
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3409

Preferentiële toewijzing onmogelijk voor onverdeelde goederen

$
0
0
Plaats van uitspraak: Antwerpen
Instantie: Hof van beroep
Datum van de uitspraak: 
woe, 27/05/2015
A.R.: 
2014/AR/106

De preferentiële toewijzing, met toepassing van artikel 1446- 1447 BW, is slechts mogelijk voor gemeenschapsgoederen en niet voor een onverdeeld goed, dat geen deel uitmaakt van het (ontbonden) gemeenschappelijk vermogen, maar een onverdeeldheid is naar gemeen recht (zie ook o.m.: H. Casman, "Aantekeningen bij artikel 1447 B.W. en de toewijzing bij voorrang na echtscheiding", Rev. trim, dr. fam. 1990, nr. 40,124).

Ook voor gehuwden onder het wettelijk stelsel kan in geval van echtscheiding (en navolgende vereffening en verdeling) de preferentiële toewijzing slechts worden gevraagd voor goederen die tot de gemeenschap behoren, maar niet voor goederen die (geheel of) voor de helft tot het eigen vermogen van de andere echtgenoot behoren.

te dezen:

Partijen hebben er bij hun huwelijk voor gekozen om het onroerend goed buiten het gemeenschappelijk vermogen te houden. Zij hebben het litigieuze onroerend goed niet ingebracht.

Op die onverdeelde eigendom is dienvolgens het gemeen recht onverkort van toepassing.

Bovendien is het feit dat het recht van overname, voorzien in artikel 1447 BW, beperkt blijft tot goederen die afhangen van een gemeenschappelijk vermogen en niet kan toegepast worden op een gezinswoning die in onverdeeldheid eigendom is van echtgenoten, niet in strijd met de artikelen 10 en 11 van de Grondwet (zie GwH. 7 maart 2013, T Not. 2013, 415),

- De man stelt dat reeds moet overgegaan worden tot de vereffening-verdeling van het onroerend goed, aangezien dit goed buiten de post-communautaire onverdeeldheid valt. Dat geen preferentiële toewijzing mogelijk is betekent niet dat de openbare verkoop onafwendbaar of ipso facto noodzakelijk is. Er geldt immers een wettelijke voorkeur voor een verdeling in natura.

Alleszins is een openbare verkoop van de bedoelde woonst op heden duidelijk voorbarig.

Overeenkomstig artikel 9 van de wet van 13 augustus 2011 houdende hervorming van de procedure van gerechtelijke vereffening-verdeling, die in werking trad op 1 april 2012, blijven "op de zaken waarin de vordering tot verdeling hangende is ( .. .) de bepalingen van toepassing zoals die golden voor de inwerkingtreding van deze wet.

Dit houdt in dat de beslissing tot eventuele openbare verkoop slechts dient te worden genomen nadat de onmogelijkheid tot gevoeglijke verdeling is gebleken uit de vereffeningsstaat van de notaris (met toepassing van het oude artikel 1217 Ger.W.).

In de filosofie van de vigerende bepalingen van de oude wet diende tot de verkoop in de ultieme fase van de vereffening te worden overgegaan omdat men slechts aan de hand van eenieders gerechtigdheden kon vaststellen en uitmaken of de verdeling in natura uitgesloten was . Op heden is het volstrekt niet uitgemaakt dat de openbare verkoop noodzakelijk of onafwendbaar is.

 

Publicatie
tijdschrift: 
TBBR
Uitgever: 
Kluwer
Jaargang: 
2017-2018
Pagina: 
57
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

ARREST



Het Hof van Beroep te BRUSSEL, eerste kamer, na beraadslaging, spreekt volgend arrest uit :

Rep. Nr. 2014/

A.R. nr. 2011/AR/163



INZAKE VAN :

 

De heer D. V.,

appellant tegen een vonnis uitgesproken door de rechtbank van eerste aanleg te Leuven van 23 november 2010,1ste kamer 

TEGEN :



Mevrouw R. G.,

geïntimeerde, in persoon verschijnende, 

Gerelateerd

lees verder


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3409