Recensie:
Aan de hand van belangrijke, bepalende episodes in de geschiedenis van de mensheid wordt de evolutie belicht die de mens tot in de 21ste eeuw doormaakte. Deel 1 beschrijft hoe het zoogdier mens zich door zijn kennis ontwikkelde tot heerser over de aarde. Deel 2 bespreekt de gevolgen van de agrarische evolutie, onder andere het ontwikkelen van schrift voor administratie en het ontstaan van een patriarchaat. Deel 3 volgt de loop van de geschiedenis: via ontstane culturen, geloof in geld en religie ontstonden wereldrijken. Deel 4 belicht de wetenschappelijke revolutie sinds 1500 die naar de 21ste eeuw en mogelijk onze ondergang leidt. De docent (1976) aan de Universiteit van Jeruzalem is gespecialiseerd in wereldgeschiedenis en macrohistorische processen. Dit boek werd vertaald in onder andere het Engels en Duits en is nu een internationale bestseller. Met grote kennis van zaken geschreven leest het als een roman, verbindt het helder geschiedenis, antropologie en sociologie en maakt het goed duidelijk dat evolutionair succes niet tot meer geluk leidde. Door de tekst heen enkele zwart-witillustraties. Goede vertaling. Onlangs verscheen van deze auteur een nieuw boek: 'Homo deus' (2017)*.
Drs. Madelon de Swart
De test van Turing is een test waarmee kan worden nagegaan of een computer een bewustzijn heeft. De test bestaat erin de computer voor een reeks personen te plaatsen. Wanneer de deskundigen overtuigd zijn dat de computer een bewustzijn heeft, is het bewustzijn van de computer of het datasysteem bewezen.
De auteur merkt op dat Alain Turing °1923, die de test uitvond wellicht beïnvloed werd door de vooroordelen die hij als homoseksueel opliep in het homofobe Engeland en waarbij hij voortdurend testen diende te ondergaan om zijn correct geacht heteroseksualiteit te bewijzen en aldus onbestraft te blijven. Zolang hij derden wist te overtuige geen homoseksueel te zijn, dan werd hij wettelijk niet geacht een homoseksueel te zijn.
Yuval Noah Harari doceert geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Sapiens, zijn kleine geschiedenis van de mensheid, werd in veertig landen vertaald. Wereldwijd werden er meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Homo Deus is het meesterlijke vervolg.