Een gemeentelijke school is een officiële onderwijsinrichting. Verweerster wijst er zelf terecht op dat de rechtsverhouding tussen de inrichtende macht van een dergelijke school en de leerlingen en ouders buiten het privaatrechtelijke verbintenissenrecht valt.
Het gemeentelijk onderwijs is een openbare dienst en heeft als dusdanig de verplichting om een leerplichtige leerling die op het grondgebied van de gemeente woont, in de school op te nemen.
Het feit dat in een deelgemeente een vrije meisjesschool bestaat en de keuzemogelijkheid en recht op onderwijs voor de ouders aldus verzekerd is, snijdt geen hout. De verschillen tussen een vrije school en een gemeentelijke school zijn immers te sterk. Religieuze, filosofische of ideologische gronden kunnen een keuzemogelijkheid uitsluiten.
Terecht werpen de eisers op dat artikel 24 Gec. G.W. de gelijkheid van alle leerlingen voor de wet of decreten vastlegt, en artikel 10 de gelijkheid van alle Belgen voor de wet, terwijl artikel 14 van het E.V.R.M. iedere discriminatie op grond van geslacht verbiedt. De weigering de dochters van de eisers in te schrijven en onderwijs te laten genieten in de gemeentelijke basisschool van de deelgemeente Sijsele, dreigt in de gegeven omstandigheden deze rechten van de eisers en hun dochters te schenden en hen een ernstig nadeel te berokkenen.
D. e.a. t/ Stad Damme
A. Feitelijke gegevens
Eisers zijn de ouders van respectievelijk S. D. (geboren op 3 november 1989), L. G. (geboren op 4 april 1989) en J. G. (geboren op 31 januari 1986).
Zij wensen hun dochters school te laten lopen in de gemeentelijke basisschool te Damme-Sijsele, waar tot op heden enkel jongens worden toegelaten. Bij schrijven van 27 juni 1995 liet verweerster weten dat niets veranderd wordt in de structuren van het plaatselijk onderwijs, met andere woorden: dat de dochters niet ingeschreven zullen worden.
Bednet is een Vlaamse vzw die sinds 2007 synchroon internetonderwijs organiseert. Hierbij kunnen leerlingen, die wegens ziekte tijdelijk of langdurig afwezig zijn, via internet de lessen op school volgen. Hierdoor wordt gepoogd de leerachterstand beperkt te houden en te voorkomen dat de leerling in een isolement komt. Het moet de band met de school, de leerkrachten en de medeleerlingen behouden.
Vanaf 1 september 2015 is het recht op synchroon internetonderwijs decretaal[1] vastgelegd[2]. De vereniging werkt samen met de scholen, organisaties voor tijdelijk onderwijs aan huis en ziekenhuisscholen. In 2015 had Bednet ruim 335 kinderen in het systeem. Ze kan rekenen op steun van de Vlaamse overheid, de Koning Boudewijnstichting, sponsors en privégiften.
Wettelijke bron: Decreet van 23 april 2014, Vlaamse Gemeenschap