Een ongeoorloofde oorzaak is er evenmin; “de hoop naar meer liefde” is niet ongeoorloofd.
Anders dan de eiser beweert, is de gift niet gebeurd onder enige ontbindende voorwaarde. Hij drukte in zijn wenskaartje enkel de hoop uit naar meer liefde.
Over het verdwijnen van de determinerende beweegreden
Het bestaan van een oorzaak in de zin van art. 1108 en 1131 BW moet in beginsel worden beoordeeld op het ogenblik van de totstandkoming van de rechtshandeling waarvan zij een geldigheidsvereiste is. De latere verdwijning ervan heeft in de regel geen gevolgen voor de geldigheid van de rechtshandeling. Dit geldt ook voor schenkingen onder de levenden.
Schenkingen kunnen daarenboven slechts worden herroepen dan in de omstandigheden bedoeld in art. 953 BW.
De oorzaak van een schenking onder de levenden ligt niet uitsluitend in het begiftigingsoogmerk van de schenker, maar in de doorslaggevende beweegreden die hem ertoe gebracht heeft de gift of de schenking te doen.
E. t/ K.
...
II. De vordering
De vordering van de eiser strekt ertoe om, in een bij voorraad uitvoerbaar verklaard vonnis met uitsluiting van borgstelling en kantonnement, verweerster te veroordelen tot betaling van 8.000 euro, vermeerderd met interest aan de wettelijke interestvoet vanaf 23 mei 2013.
...
III. Beoordeling
A. Over de vordering van eiser
1. Op grond van de door de partijen neergelegde stukken en de persoonlijke verschijning der partijen, stelt de rechtbank de volgende feiten vast: