Art. 522, § 2 W.Venn. laat toe om de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid in de statuten toe te wijzen aan een of meer bestuurders, die dan alleen of gezamenlijk de vennootschap kunnen vertegenwoordigen. Deze één- of meerhandtekeningsclausules vormen een door de wet toegelaten delegatie van algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid, wat van de houders ervan organen van de vennootschap maakt.
Alleen een statutaire één- of meerhandtekeningsclausule kan tegenwerpbaar gemaakt worden; een toewijzing van de vertegenwoordigingsbevoegdheid in een besluit van de algemene vergadering of de raad van bestuur volstaat niet.
Overeenkomst art. 76, eerste lid W.Venn. kan een statutaire bepaling slechts aan derden worden tegengeworpen vanaf de dag dat zij bij uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt, tenzij de vennootschap aantoont dat die derden er vooraf kennis van droegen. Uit het gegeven dat art. 522, § 2 W.Venn. de verplichting tot neerlegging en bekendmaking van de één- of meerhandtekeningsclausule niet meer uitdrukkelijk herneemt als voorwaarde voor de tegenwerpbaarheid aan derden, mag niet worden afgeleid dat deze clausules sowieso tegenwerpelijk zouden zijn. De verplichting tot publicatie blijft ongewijzigd bestaan.
P.D. en D.G. t/ NV T.I. en BVBA I.N.S.
...
3. De grond van de zaak
1. De partijen blijven het oneens over de al dan niet rechtsgeldige totstandkoming van een huurovereenkomst tussen appellanten als huurders en eerste geïntimeerde als verhuurster.
Het betreft een (eventuele) huurovereenkomst van een woning die de huurder, met uitdrukkelijke of stilzwijgende toestemming van de verhuurder, vanaf de ingenottreding tot zijn hoofdverblijfplaats bestemt (art. 1, § 1 Woninghuurwet).