Quantcast
Channel: Advocatenkantoor Elfri De Neve - Goede raad is goud waard - Advocatenkantoor Elfri De Neve
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3409

Het duel als onderwerp van wetgeving

$
0
0
Publicatie
Auteur: 
Mr. T. M. Roest van Limburg,
Jaargang: 
1836 (tweede uitgave)
Samenvatting

Deze uitzonderlijke rede is een pleidooi voor de wettellijke regeling van het duel in Nederland. Niettegenstaande wij de mening van de auteur niet delen, achten wij het belangrijk om het denken van een negentiende eeuwse rechtsgeleerde in volle retoriek te volgen.

Zijn stelling is dat de mens een zelfbeschikkingsrecht heeft over zijn eigen leven en dat hij aldus het recht heeft om zijn eer hoger te achte dan zijn leven en aldus op een fatsoenlijke hofeelijke wijze een duel aan te gaan met een partij die hem beledigde. Want een rechtbank kan niet oordelen over eer en een volk zonder eergevoel of waar men de eer niet kan verdedigen is een zwak en waardeloos land dat nooit een vijand zal kunnen verslaan.

Het duel verhindert vetes en boedwraak en is te herleiden tot slechts 2 personen die aan het gevecht deelnemen, waardoor de maatschappij het minst geschaad wordt. Dat de onschuldige het leven kon laten dienen we erbij te nemen omdat wetten niet perfect zijn, niet kunnen zijn , maar wel zo perfect mogelijk of juist het minst nadelig.

Juridisch interssant is hoe hij het kerkelijk gebod omzeilt met de inquisitie als voorbeeld en de macht van de staat beperkt met de ideeën van de verlichting. Humanistische overwegingen laat hij niet aan het woord.

Het duel als onderwerp van wetgeving
Mr. T. M. Roest van Limburg, tweede druk, 1836, het duel als onderwerp van wetgeving

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve

In 1841 heeft de Belgische overheid een aparte wet tegen het duelleren aangenomen.

Traditioneel werd in een duel er door mannen om de eer gestreden met de degen, de sabel of het pistool.Beide personen stemmen met het gevecht in en komen overeen welke regels er zullen gelden. Het gevecht kan met de dood eindigen.

De klassieke wijze om iemand uit te dagen is hem een handschoen voor de voeten te werpen. Wie de handschoen oppakt, zo wilde de regel, neemt de uitdaging aan en mag kiezen waar, wanneer en met welke wapens het duel plaatsvindt. De uitdrukking de handschoen oppakken is afgeleid van dit openingsritueel.

In principe doen beide deelnemers vrijwillig aan het duel mee. Deze vrijwilligheid is echter relatief: het geldt in sommige kringen als laf en eerloos om een belediging (of ander onrecht) niet met een uitdaging te beantwoorden, en evenzeer om de uitdaging niet aan te nemen.

Duels waren vonden vooral plaats bij de adel (over vrouwen maar ook over bezetting zonder recht of titel), bij universitaire studenten (zelfs over de correctheid van een Latijnse vertaling) en ter beslechting van broedertwisten tussen vrijmrtdelaars.

In West-Europa vonden duels met regelmaat plaats tot aan het begin van de twintigste eeuw, hoewel de situatie van land tot land verschilde. Tegenwoordig zijn duels in alle West-Europese landen bij wet verboden.

In de middeleeuwen werd een tweegevecht vaak gebruikt als een godsoordeel, maar dit tweegevecht kan niet aanzien worden als een duel.

 

lees verder


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3409