(G.F.NV) (Advocaat: Mr. K. De Bock) Rolnr.: 2015/EV/58
Wijst het hof het volgende arrest:
Procedure in hoger beroep
l. Appellante heeft ter griffie van dit hof op 30 juli 2015 een eenzijdig verzoekschrift neergelegd ertoe strekkende om - in toepassing artikel 574 van het Wetboek van Vennootschappen - de besluiten die werden genomen door de tweede algemene vergadering van obligatiehouders van 24 juli 20"15 te homologeren.
HEBBRECHT, Opgelet, gewijzigde voorwaarden - Het wijzigen van de voorwaarden van de obligatieleningsovereenkomst
samenvatting noot onder het arrest
Wijzigen van de voorwaarden van de obligatieleningsovereenkomst
Een geldig gesloten (obligatielenings)overeenkomst kan overeenkomstig artikel 1134 .BW in principe enkel indien alle betrokken partijen akkoord gaan.
In de praktijk is dit een onmogelijke opgave zeker wanneer er zeer vele obligaties werden in omloop gebracht. Zij zouden allemaal moeten gevonden worden en bovendien allemaal unaniem de wijziging aanvaarden.
Om hieraan te verhelpen heeft de wet voorzien in de algemene vergadering van obligatiehouders. in her leven geroepen. Deze algemene vergadering verenigt alle obligatiehouders (van een bepaalde categorie'" en vormt een enkel aanspreekpunt voor de vennootschap.
Binnen de grenzen van de haar toegekende bevoegdheden, die limitatief in artikel 568 van het Wetboek van Vennootschappen worden opgesomd en mits respect van de wettelijke quora, verbindt de algemene vergadering de obligatiehouders die er deel van uitmaken ",
Middels de wettelijke quora kan aldus worden gewijzigd:
• de rente (verlengen van de termijn, verlagen van de rentevoet en wijzigen van de voorwaarden van betaling)
• de aflossing (verlenging en schorsing ervan en wijziging van de voorwaarden ervan)
• omzetting in aandelen aanvaarden, dit alles op voorwaarde dat het kapitaal volledig opgevraagd is
• beslissingen treffen met betrekking tot zekerheden die werden gesteld of zullen worden gesteld,
• bewarende maatregelen nemen en bijzondere gevolmachtigden aanstellen.
De wijziging aan de voorwaarden van de obligatieleningsovereenkomst moet steeds door de vennootschap worden goedgekeurd en kan niet eenzijdig door de algemene vergadering van obligatiehouders worden beslist.
Procedure
De algemene vergadering wordt bijeen geroepen door middel van een oproeping in het Belgisch Staatsblad en een nationaal uitgegeven blad, ten minste 15 dagen vóór de vergadering", De eerste algemene vergadering kan pas geldig beraadslagen en besluiten wanneer de aanwezige obligatiehouders minstens de helft van het bedrag van de in omloop zijnde effecten vertegenwoordigen. Wordt dit quorum niet gehaald, dan is een nieuwe bijeenroeping nodig. De tweede vergadering kan geldig besluiten, ongeacht het vertegenwoordigde bedrag van de in omloop zijnde effecten.
Opdat een voorstel zou zijn aangenomen, is goedkeuring vereist door obligatiehouders die gezamenlijk 3/4 vertegenwoordigen van het bedrag van de obligaties die aan de stemming deelnamen . Voor bijzondere beslissingen zijn bijzondere meerderheden vereist.
De homologatie wordt gevraagd door middel van een verzoekschrift, neergelegd door de bestuurders of door een belanghebbende obligatiehouder. Het verzoekschrift moet worden neergelegd binnen de 8 dagen na het nemen van het besluit, zo niet wordt het als niet bestaande beschouwd. Obligatiehouders die tegen hebben gestemd of afwezig waren, kunnen tussenkomen in het geding.
Bronverwijzingen:
•. C. VERBRUGGEN, "Article 568" in X, Commentaire systématique du Code des sociétés, Waterloo, Wolters Kluwer, 2005, 64.
•. P. DE WOLF en G. STEVENS, "La société anonyme" in C. JASSOGNE (ed.), Traite pratique de droit commercial, T.4, vol. 2,443, nr. 1446.
•. G. DE PIERPONT, "L'assemblée générale des obligataires peut-elle modifier unilatéralement les conditions de l'emprunt obligataire?", JDSC 2013, 239.
• P. BAERT, "Art. 292 W.Venn." in X, Vennootschappen en verenigingen. Artikelsgewijze commentaar met overzicht van rechtspraak en rechtsleer, Mechelen, Wolters Kluwer, 2005, losbl., 18.
• C. VERBRUGGEN, "Article 568" in X, Commentaire systématique du Code des sociétés, Waterloo, Wolters Kluwer, 2005, 65;
•C. DEVESELEER en D. ROELENS, "Les assemblées génèrales des obligataires. Cornpétcnces, convocation et quorum: dans quelle rnesure les dispositions du Code des sociérés peuvenr-elles être adaptées dans Ie contrat ohligataire?", RPS 2015, afl. 1-2, 44.
• K. BYTEEBIER en F. CLEEREN, "De algemene vergadering van obligatielhuders" in X, De NV in de praktijk, Antwerpen, Kluwer, losbl., l.4.5, 3;
• C. RESTEAU, Traite des sociétés anonymes, T. lll, Brussel, Swinnen, 1985, 397.
•. Kh. Brussel 23 maart 2012, TBH 2012, afl. 7, 714
• M. MONARD, "De eenzijdige verlenging van de looptijd van obligaties, is artikel 568 W.Venn. wat het lijkt?", TRV 2011, afl. 2, 119.
• Rb. Brussel 23 maart 2012, TBH 2012, afl. 5,532;
• M. MONARD, "De eenzijdige verlenging van de looptijd van obligaties, is artikel 568 W.Venn. wat het lijkt?", TRV 201 l, afl. 2, 119.
• P. BAERT, "Art. 574 W.Venn." in X, Vennootschappen en verenigingen. Artikelsgewiize commentaar met overzicht van rechtspraak en rechtsleer, Mechelen, Wolters Kluwer, 2005, losbl., 4.