Een huurovereenkomst die weliswaar schriftelijk wordt voorgelegd maar door gee van de partijen ondertekend werd, is een mondeling huurcontract. die onderworpen is aan het gemene recht van het Burgerlijk Wetboek en de Woninghuurwet.
Een van de gevolgen daarvan is dat de huurovereenkomst van bij de aanvang als een overeenkomst van negen jaar wordt aanzien die door de huurders steeds kan worden opgezegd overeenkomstig de bepalingen van de Woninghuurwet. Voorts brengt dit met zich mee dat de verplichtingen van de huurders ten aanzien van de verhuurders niet hoofdelijk zijn, aangezien het gemene recht niet in een hoofdelijke gehoudenheid van de huurders voorziet.
De wet schrijft niet voor dat een opzegging van een woninghuurovereenkomst schriftelijk of bij aangetekende brief moet gebeuren. Een opzegging kan ook mondeling gebeuren of stilzwijgend, d.w.z. dat de opzegging blijkt uit een gedrag waaruit ondubbelzinnig de wil tot opzegging voortvloeit.
NV J. t/ A.P. en C.A.
I. Feiten
Vanaf 1 april 2011 verhuurde de NV J. het appartement op de derde verdieping van het appartementsgebouw aan de (...)straat 2018 Antwerpen aan A.P. (hierna: “mevr. P.”) en C.A. (hierna: “mevr. A.”). De maandelijkse basishuurprijs bedroeg 410 euro, nog te vermeerderen met een maandelijkse som voor huurkosten van 20 euro. Bij de aanvang van de huurovereenkomst werd een waarborg van 820 euro op een geblokkeerde rekening (...) gesteld.